Mother Tongue

Mother Tongue: Tyrkiske videokunstnere på Buskerud Kunstsenter
24.02. – 20.03.2016

De seks videokunstnerne Nezaket Ekici, CANAN, Çağdaş Kahriman, Savas Boyraz, Işıl Eğrikavuk og Selda Asal har alle vært viktige bidragsytere til å sette Tyrkia på kartet som en av verdens mest pulserende steder for samtidskunst akkurat nå.Kunstnerne er motivert av dagens politiske situasjon i Tyrkia, hvor ytringsfriheten og kvinners rettigheter settes på prøve. Stadig flere mener Tyrkia er på vei i feil retning, med økende vold mot kritikere og aktivister, strengere sensur av kritiske røster og hardhendt rettsforfølgelse av journalister, akademikere, politiske aktivister og kunstnere. ”Med de seneste hendelsene i Tyrkia som bakteppe blir utstillingen skremmende aktuell, og i et land som blir stadig mer autoritært, minner disse kunstnerne oss om viktigheten av den frie, kreative kunstscenen”, sier kurator Brynjar Bjerkem.

Unknown-1 Unknown
Videostill, Nezaket Ekici, Human Castus.                                                                                                                       Foto: Branka Pavlovic

Kunstnere blir aktivister
Kunstnerne bruker ulike formater, teknikker, og konsepter og belyser ulike temaer, men har to ting til felles. Det ene er troen på at kunst kan være en katalysator for endring, det andre formidlingen av det kvinnelige erfaringer, både når det gjelder krig og konflikt, tradisjon, identitet og historie. Den tyrkiske brytningen mellom et konservativt autoritært tradisjonssamfunn på den ene siden og et moderne bysamfunn med lange akademiske og kunstneriske tradisjoner på den andre, slutter aldri å fascinere. Denne konfrontasjonen gjør også kunstnere til aktivister, med viktige historier å fortelle. I Mother Tongue – A visual journey inside heritage, gender politics and war ser du seks av dem.

Rommet mellom film og kunst
Alle kunstnerne bruker video som et sentralt medium i kunsten sin, samtidig som de arbeider innenfor en bredere ramme av sosial aktivisme. Rommet mellom film og videokunst gir kunstnerne både mulighet til å kommunisere umiddelbart gjennom bilder og til å leke med oppbyggingen av fortellinger. De seks arbeidene i utstillingen bruker ulike virkemidler, fra Selda Asals konseptuelle installasjon ”House of Glass”, CANANs historiefortelling i ”Examplary”, til Nezaket Ekicis bruk av video som dokumentasjon på en performance i ”Human Cactus”, Çağdaş Kahrimans dokumenterende blikk i ”Rear Window” og Işıl Eğrikavuks lek med den samme dokumentaristiske fremstillingsformen i ”Gül”. Savas Boyraz viser en video som ønsker å åpne blikket vårt mot den kurdiske konflikten.

Mother Tongue er kuratert av Malin Barth og Brynjar Bjerkem, og er en co-produksjon mellom TrAP og Stiftelsen 3,14. Utstillingen er et samarbeid med Transnational Arts Production (www.trap.no), Buskerud Kunstsenter (www.kibkunst.no) og Interkultur (www.interkultur.no)

Skjermbilde 2016-01-25 kl. 09.58.48                                             

Personvern og cookies