KUNSTGEIST våren 2022

Vi er så glade for å kunne invitere dere til våre arrangementer denne våren!  

Gjennom arrangementsserien KUNSTGEIST inviteres publikum til en rekke kunstfaglige kveldsarrangementer, som kan inspirere, gi faglig påfyll og være en sosial møteplass. Vårens program inneholder to kunstnersamtaler, to foredrag og en filmvisning.  

I februar er det en glede å ønske dere velkommen til filmvisning og kunstnersamtale med kunstneren Ahmed Umar. Umar er en norsk-sudansk kunstner som arbeider med blant annet keramikk, smykker, trykk og performance. Arbeidene hans er ofte inspirert av erfaringer fra oppveksten samt dynamikkene som oppstår i bruddet med ett land og tilpasningen til et annet. I samarbeid med Interkultur Drammen kommune og Drammen Filmklubb inviterer vi til visning av dokumentarfilmen Kunsten å være syndigI sitt hjemland Sudan risikerer Umar dødsstraff etter at han i 2015 sto fram som den første åpne homofile sudaner. I filmen følger regissøIbrahim Mursal kunstnerens reise hjem til Sudan. Etter filmvisningen vil det være en samtale mellom Umar og Vibeke Hermanrud som har samarbeidet gjennom visningsstedet Kunstplass Contemporary Art.  

10.mars inviterer vi til foredrag om Post- Internett kunst med kunsthistoriker Vilde Matzow. Post-Internett kunst er et begrep som er ukjent for mange og mislikt av enkelte. Likevel er fenomenet en viktig del av samtidskunsten da den gjenspeiler, kommenterer og kritiserer vår stadig voksende og endrede digitale kultur. Foredraget er programmert av DEMO, et talentutviklingsprogram for ungdom mellom 15 og 25 år. 

Vårens andre kunstnersamtale er med grafiker og tegner Tom Gundersen. Gundersen, bosatt i Drammen, er kjent for sine portretter, croquis og avistegninger. Gjennom en samtale med Yola Tsolis blir vi bedre kjent med en av Norges dyktigste grafikere. Vi får høre om hans forhold til kunsthistorie, litteratur og portrettkunsten som har fulgt ham gjennom hele kunstnerskapet.  

I juni har vi glede av ønske velkommen til kunstner og formidler Marthe A Anderson. Foredraget Natten, demonene og helvete-skildringene i norsk kunst tar oss med på en tankerekke som strekker seg fra de tidlige dommedag-scenarioene i yngre edda, gjennom reformasjonens helvetesvisjoner, til Per Kroghs monumentale ragnarok fresko og vår egen tids angst knyttet til klima og global oppvarming.  

Vi håper å se dere en eller flere kvelder! 

KUNSTGEIST er utviklet i samarbeid med Buskerud Bildende Kunstnere. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle. 

 

PROGRAM 

Ahmed Umar - Kunstnersamtale og filmvisning av Kunsten å være syndig 

Samarbeid med Drammen filmklubb og Interkultur Drammen kommune
Tid: Tirsdag 15. februar klokken 18:00 
Sted: Multisal 1, Union Scene, Grønland 60, Drammen. 

Ahmed Umar kom til Norge som politisk flyktning i 2008 og har siden gjort karriere som kunstner. I 2015 sto han fram som Sudans første åpne homofile, noe som skapte kraftige reaksjoner i det sudanske samfunnet. I dokumentarfilmen Kunsten å være syndigblir vi med kunstneren og regissør Ibrahim Mursal på en risikabel reise tilbake til hjemlandet. Filmen viser et møte mellom to verdener og kulturer, og utforsker spørsmål om kunst og religion, nasjonalitet og tilhørighet, kjærlighet og seksualitet.  

Ahmed Umar (f.1988) har mastergrad i medium og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har markert seg i norsk offentlighet med sin kunstnerskap gjennom separatutstillinger ved blant annet Kunstnerens Hus, Kulturhistorisk museum i Oslo og Hannah Ryggen Triennalen på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Gjennom å ta i bruk en rekke ulike medier utforsker han krysningspunktet mellom kulturelle verdier, tradisjon og religion, og bruker sin egen personlige historie som en protest mot fortielsen av skeive og ukonvensjonelle liv. 

Etter filmvisningen får du høre Ahmed Umar i samtale med Vibeke Hermanrud (Kunstplass Contemporary Art). 

 

KUNSTGEIST: Foredrag om Post- Internett kunst med Vilde Matzow
Tid: Torsdag 10. mars klokken 18:00
Sted: Buskerud Kunstsenter 

Hvordan påvirker internett opplevelsen av kunst og kultur? Post-internett kunst er et begrep ukjent for mange og mislikt av enkelte. Likevel er post-internett kunst en viktig del av samtidskunsten da den gjenspeiler, kommenterer og kritiserer vår stadig voksende og endrede digitale kultur. Men hva betyr egentlig post-internett kunst, og hvordan kan kunst bruke internett til å kommentere egen samtid og dermed også seg selv? I dette foredraget vil kunsthistoriker Vilde Matzow gi en utvidet forståelse av begrepet og sette det i en historisk kontekst.  Foredraget er programmert av DEMO, et talentutviklingsprogram for ungdom mellom 15 og 25 år.

Vilde Matzow (f.1992) er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Oslo, og har tidligere jobbet på Astrup Fearnley-Museet, Galleri F15, Galleri Fineart og Galleri Würth. For tiden er hun ansatt som kulturkonsulent på Søgne gamle prestegård i Kristiansand.  

 

KUNSTGEIST:Kunstnersamtale med Tom Gundersen og Yola Tsolis
Tid: Torsdag 28. april klokken 18:00
Sted: Buskerud Kunstsenter 

Det er en glede å invitere til vårens andre kunstnersamtale med grafiker og tegner Tom Gundersen. Gundersen, bosatt i Drammen, er kjent for sine portretter, croquis og avistegninger. Gjennom en samtale med kunstneren Yola Tsolis blir vi bedre kjent med en av Norges dyktigste grafikere. Vi får høre om hans forhold til kunsthistorie, litteratur og portrettkunsten som har fulgt ham gjennom hele kunstnerskapet.  

Tom Gundersen (f. 1951) er utdannet ved Statens Håndverks – og Kunstindustriskole og ved Statens Kunstakdemi. Siden debuten i Unge Kunstnerens Samfunn (UKS) i 1988 har han hatt en rekke separatutstillinger ved blant annet Galleri Norske Grafikere, Oslo Kunstforening, Kunstnerforbundet og hos oss her på Buskerud Kunstsenter. I 2019 ble Tom Gundersen nominert til æresmedlem av Norske Grafikere. Æresmedlem er Norske Grafikeres høyeste utmerkelse og tildeles medlemmer for stor og verdifull innsats til fremme for norsk grafikk.  

 

KUNSTGEIST: Performativ foredrag om Natten, demonene og helveteskildringene i norsk kunst av Marthe A Andersen
Tid: Torsdag 9. juni klokken 18:00
Sted: Buskerud Kunstsenter

Norge har med sin ville natur og vintermørke hatt en særlig plass i verdens fantasi. Fra vikingenes forestillinger om fenrisulver til Olaus Magnus, munken som på 1500- tallet plasserte Satan og nedgangen til helvete i Nord-Norge.  

Dette foredraget tar oss med på en tankerekke som strekker seg fra de tidlige dommedagscenarioene i yngre edda, gjennom reformasjonens helvetesvisjoner, til Per Kroghs monumentale ragnarok fresko og vår egen tids angst knyttet til klima og global oppvarming. Vi møter mytologien rundt det sataniske Nord- Norge og Telemarks mørke mystikk, den kultiverte djevelklubben til Ludvig Ravensberg, de norske natur-demonene til Kittelsen, forfalskningen av demonveggen i Sauherad kirke til Vigelands maniske mausoleum.  I tillegg til å være et opplysende faktabasert foredrag vil publikum oppleve et lydspor og spesiallaget billedfremvisning. 

Marthe A Andersen (f.1986) er kunstner og kunstformidler, og dette foredraget er en del av hennes pågående prosjekt Ny Norsk Kunsthistorie. Som billedkunstner jobber hun innenfor video, performance, tekstil og maleri.  

KUNSTGEIST er støttet av Viken fylkeskommune og Fritt Ord. 

Personvern og cookies