Kristine Fornes

Drivhuset fra Dowshan. Foto: Øystein Thorvaldsen.

 

Kristine Fornes | Stedet for maleriene

23.09.-18.10.2020

Buskerud Kunstsenter er svært glade for å presentere utstillingen Stedet for maleriene med Kristine Fornes. I utstillingen jobber Fornes ut fra en fascinasjon for hvordan hager, botanikk og politikk henger sammen. Samfunnslivet påvirker vårt syn på og forhold til botanikken og floraen. Og botanikken og floraen påvirkes av politikken. Kulturlandskap og hager er forgjengelig. Hvis det ikke pleies, endres det og til slutt forsvinner det. Hva sier våre naturgitte og dyrkede omgivelser om oss?

Utstillingen består av en rekke abstraherte broderier. Med tråder i ull og silke har Fornes gjengitt planter, blomster og arkitektur, og linjene trekkes fra Norge og ut i verden. På plantefargede tekstiler av silke og damask får vi se gjengivelser av en gammel gran, en enslig rogn, et utslettet orangeri, en skisse av en gartnerbolig som aldri ble bygget, et bombet drivhus fra Syria og en paviljong fra et hagekompleks i Iran. Gjennom broderiene gjør Fornes oss oppmerksom på minner, steder og bygninger vi ikke må glemme, men som kan fortelle oss noe om hvem vi er.

I en samling broderier på mindre stoffbiter er det gjengitt ville planter fra Norge og planter fra et syrisk drivhus. Musebygg, brannmyrull, duskmyrull og harekløver; kamille, spisskummen, stjerneanis og pistasj. Ville, truede og trassige planter, som ikke bryr seg om politikk, men som allikevel blir berørt eller hindret av politikk.

Fornes har jobbet med broderiet som uttrykksform i mange år, og har dannet seg sitt særegne uttrykk gjennom å hente inspirasjon fra medier som tegning, vev, stofftrykk og ulike grafiske trykkemetoder. Hun jobber både figurativt og abstrakt, med streker som spenner fra de helt enkle og rene, til de mer tette og detaljerte. Ofte benytter hun seg av brukte tekstiler som utgangspunkt for arbeidene sine, og dermed blir også tekstilets historie en del av fortellingen hun formidler gjennom tråden.

«Så kan man spørre seg – hvorfor broderi? Jo, fordi det er det jeg kan. Her ligger min styrke og kunnskap. Vissheten eller håpet om at det vil skje ting underveis i arbeidet, at det vil oppstå noe nytt som ikke var der dagen før, dette er den store drivkraften. Alkymien. Her ligger spenningen og nysgjerrigheten på hva som finnes i kunsten. Resultatet kjenner jeg ikke. Da hadde det ikke vært noe spennende

– Kristine Fornes

Kristine Fornes (f. 1971) har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo og Bergen. Hun har stilt ut både nasjonalt og internasjonalt de siste 20 årene, på institusjoner som Nasjonalmuseet, KODE, Soft Galleri og Trafo Kunsthall. Arbeidene hennes er i samlingene til blant annet KORO-Kunst i offentlig rom, KODE, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Nasjonalmuseet.

Personvern og cookies