Katinka Goldberg

Katinka Goldberg

Bristningar
09.04 – 04.05.2014

Katinka Goldbergs verk utforsker det fotografiske mediets egenskaper til å synliggjøre og samtidig abstrahere intime relasjoner. Hun arbeider i brytningspunktet mellom fotografi, collage og maleri hvor hun henter fram en nerve, og finner en produktiv motsetning og spenning.

BRIST(NINGAR)  {substantiv} (spricka, brytning, reva)

{substantiv} (anfall, utbrott, explosion)

{substantiv} (otillräcklighet, ofullkomlighet)

{substantiv} (defekt, lyte, skavank)

{alt} (frånvaron av)

Bristninger er en del av en fotoboktriologi som tematisk beveger seg mellom nærhet og avstand. Første delen av denne triologien er Surfacing, utgitt i 2011. Her forteller Goldberg en historie om forholdet mellom mor og datter. Hun leker med mediets muligheter og begrensninger når hun i en samstilling av fotografiske landskap, portretter og private minner, antyder et sted mellom realitet og fiksjon.

Det pågående prosjektet Bristninger er andre del av triologien, hvor former kolliderer i grenselandet mellom skulptur og fotografi. Collagene av forvrengte kropper som er amputert og siden rekonstruert, står igjen som fragmenterte identiteter. Verkene handler om anskuelsen som har blitt deformert av å ikke bli sett, og om det å se som en slags tilhørighet. Hvordan forteller man en historie der subjektet, allerede fra begynnelsen er objektifisert? Kan man tilbaketa rollen som subjekt gjennom å vise hvordan det ser ut å være et fragmentert objekt? Er det mulig å fremstille et fragmentert objekt på en øm måte?

Katinka Goldberg (1981) er født i Stockholm, og har vært virksom i Oslo siden 2008. Hun er utdannet i Sverige og Frankrike, og har en BA i fotografi fra kunsthøyskolen i Edinburgh. Hennes første utgivelse Surfacing ble kåret til årets beste fotobok av Gerry Badger / Photoeye, og er inkludert i Martins Parrs The Photobook: A History VOL III. Goldberg har hatt flere utstillinger, både i Norge og internasjonalt; på fotofestivalen Circulation(s) i Paris, Fife Fotospace i Glenrothes, Scotland og på Melk galleri i Oslo, Norge. Utstillingen er støttet av Norsk Fotografisk Fond og Norsk Kulturråd.

For mer informasjon om kunstneren: Katinka Goldberg

Personvern og cookies