BLIKK!

I utstillingen «BLIKK!» møter vi et kunstnerisk medium som enhver av oss har et forhold til – fotografi.

Fotografiets raske teknologiske utvikling siden 1800- tallet har ført til at det å ta bilder ikke lengere er forbeholdt profesjonelle. I dag er smartphones, nettbrett og fotoapparat tilgjengelig for folk flest i den vestlige verden. Dette har ført til at vi til enhver tid er omgitt av bilder som påvirker i stor grad hvordan vi ser og sanser omgivelsene rundt oss. Media, reklame og internett, men også sosiale medier som facebook, instagram, youtube og snapchat oversvømmer oss med raske og kortlivede bilder som bidrar til å konstruere verdenen vi lever i.

I denne utstillingen ønsker vi å gi et annet perspektiv på fotografi ved å vise hvordan seks norske samtidsfotografer tilnærmer seg dette mediet. Bildene vil favne tematikk rundt dyr og miljø, portrett, iscenesettelse, forlatte industribygninger, mote, natur, interiør og spørsmål rundt kjønn og identitet.

I fotografiet ”Artic Nomads#1” undersøker fotografen Ane Lan kjønns- og identitetsproblematikk i forhold til aktuelle sosiale og politiske temaer. Lars- Andreas Tovey Kristiansen foto ”You don`t need a weatherman to know which way the wind blows” er montert i en lyskasse og viser bilde av en nedlagt papirfabrikk i Moss. Jenny Rydhagen iscenesetter natur og på denne måten diskuterer vår oppfatning av naturbegrepet. Johan Brun er kjent som en fotograf med sterk tilknytning til naturen og friluft. I verket ”Vår på vidda” ”ser vi storslåtte norske fjell og et nyfødt villreinskalv. Fotografen Karoline Hjort og kostymedesigneren Riitta Ikonen samarbeider og utforsker sjangerportrettet, menneskets relasjon til naturen og stereotyper knyttet til det å bli eldre. I fotografiet ”Eyes as big as plates # Agnes” er den 94 år gamle Agnes avbildet som den nordlige vinden. Knut Bry er kjent som motefotograf. I bildet «Living out in Ingunn Birkeland« ser vi en danser og to modeller som poserer i fargerike klær til den norske designeren og kunstneren Ingunn Birkeland.

 

Ved å invitere til samtale rundt kunstverkene ønsker «BLIKK!» å åpne opp for diskusjon og refleksjon rundt samfunnsrelevante spørsmål. Kanskje kan denne utstillingen bidra til at elevene tilegner seg et mer kritisk blikk når de blir konfrontert med bilder i sin egen hverdag?

Deltakende kunstnere: Jenny Rydhagen, Lars- Andreas Tovey Kristiansen, Ane Lan, Karoline Hjort/ Riitta Ikonen, Knut Bry og Johan Brun.

Besøket vil inkludere elevers egenaktivitet med inspirasjon fra fotografiene i utstillingen. Egenaktiviteten tilpasses ulike alderstrinn.

 

Utstillingsprodusent: Buskerud Kunstsenter – Pilotgalleriet v/Jasmina Kemura, Susanne Fleischmann og Marianne Skarpnes.
Utstillingstilbud til 2., 4., 6., 8. og 9.trinn, tilpasses til ulike alderstrinn.

BLIKK! turnerte fra høsten 2014 til høsten 2017.

Detaljerte turneplaner finner du her.

 

 

 

Personvern og cookies